13 Mart 2010 Cumartesi

FİLM: Dersu Uzala






Kapiten, Ateş canlı. Ne zaman ki O kizar, ormanlar günlerce ve günlerce yanar. Ne zaman ki Ateş, Su, Rüzgar kızar, ben çok çok korkarım…Ateş, Su, Rüzgar…3 güçlü adam.

Dersu’nun sevgi ve saygı ile hitap ettiği Kapiten, bölgeyi inceleyip haritasını çıkarmak, ve yeni yerleşim bölgeleri bulmak üzere bir grup Rus askerinin başinda bölgeye gönderilmiş yüzbaşı Arsenievdir.

20. yüzyılın başlarında, bir Rus askeri haritacı ekibi, Rus Uzak Doğu'sunda Mançurya ormanlarında araştırma yaparken, atalarının yaşamından pek farklı olmayan bir hayat süren yaşlı bir avcıyla tanışır. Dersu Uzala adındaki bu bilge adamdan çok şey öğrenir.




Dersu Uzala, ünlü yönetmen Kurosawa’nın onlarca filmi arasında Japonya’da geçmeyen ve Japonca olmayan tek filmidir. Sovyet-Japon ortak yapımıdır. Filmin çekimleri 1973 sonbahar, 1973 kış ve 1974 yaz olmak üzere 3 hamlede, Vladivostok’un 200 km kuzeyinde bahsettiğimiz yazarın adını taşıyan Arseniev ve Dersu Uzala’nın mezarının bulunduğu Khabarovsk kasabalarında gerçekleştirilmiştir. Bu film Kurosawa için bir dönüm noktasıdır, zira birkaç yıl öncesinde kariyerinde maddi açıdan zor bir dönem yaşamış, ilk renkli filmi başarısızlığa uğramış ve yönetmen 1971’de intihara teşebbüs etmiştir. Bunun üzerine Japonya’da filmlerine mali destek bulamayan yönetmen için zamanın sovyet film şirketi Mosfilm, Kurosawa dehasının kaybolup gitmemesi için yeni bir şans olmuştur.

KAYNAK: http://sinekiyatri.blogspot.com/2009/09/dersu-uzala-1974.html


http://www.40ikindi.com/sinema/oku.php?id=960


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder