10 Şubat 2010 Çarşamba

LARRY YUMA


şapkasının gölgeliğinden gözlerinin hiç görünmemesi mi...
kötülere karşı karizmatik ve dik duruşu mu...
sırtında taşıdığı pançonun babaannemizin kilimlerini hatırlatması mı...
ağzından hiç düşürmediği purosu mu...
yürüdüğü veya atıyla geçtiği kasabanın sokaklarında
sıcak yaz rüzgarı ile toza karışıp sürüklenen çalı parçaları mı....
çok az konuşup, çok dinlemesi mi...
haksızlıklara karşı konuşturduğu amansız yumrukları mı...
herkesten daha hızlı çektiği ve sadece gerektiğinde kullandığı silahı mı....
zıp !... zıp!... sesiyle sıyıran kurşunlara karşı soğukkanlı kalması mı...
belki hepsi.... bütün bunların hepsi
saygı duyulması gereken bu kahramanı
çizgi dünyamızda en baş köşeye oturtuyor....

h.a.


LARRY YUMA


1971 yılında beyaz atı, iri silueti ve gözlerini hiç göstermeyen geniş kenarlı şapkasıyla Larry Yuma, İtalya'da yayınlanan II Giornalino adlı haftalık dergide görünmüştür. Larry Yuma'yı yazdığı 200'den fazla senaryosuyla Claudio Nizzi ve ressam Carlo Boscaroto birlikteliği ortaya çıkarmıştır.


Tam anlamıyla klasik western kalıplarında olan senaryolarında Larry Yuma isimli yalnız kovboya sadece yanından hiç ayırmadığı sarı çizgileri olan uzun kırmızı bir pelerin eşlik eder. Yeni kurulmakta olan kasabalarda ve çokça da açık arazide, doğayla başbaşa maceralar yaşayan kahraman, karşısında beliren insanlann sorunlarına yardımcı olmaktadır. Geçmişine ait hemen hiçbir söz edilmeyen Larry Yuma, hızlı silah çeken, atlara iyi binen, kendi kuralları olan bir kovboydur.




Oldukça sade, ancak etkili çizgiroman kurgusuyla işlenen maceralarında değişik çizgi stilleri ilk çizeri Carlo Boscarato tarafından denenmiştir. Öldüğü tarih olan 1987'ye değin bu başlıktan ayrılmayan başarılı ressamın yerini bir başka usta, Nadir Quinto almıştır. O da zaman içinde 30'dan fazla maceraya imza atarak Larry
Yuma'nın varolan stilini korumayı tercih etmiştir.


Ülkemizde ilk olarak Mart 1975 Yaşar Şilliler'in çıkardığı Madok adlı kısa ömürlü dergide orijinal başlığıyla yer almıştır. Ayrıca yine aynı yıl içinde ve yaz aylarında Fransa'daki serüvenlerinden yapılan tercümeyle Haldun Simavi'nin sahibi olduğu Veb Ofset A.Ş. tarafından yayınlanan Ringo adlı haftalık dergide Ringo adıyla maceralar yaşamıştır. Bu tarihten sonra ise, pek çok macerası 1977'den itibaren Milliyet Çocuk dergisinde ve ilk sayısı 28 Ocak 1980 tarihinde yine bu dergiyle beraber ilave olarak verilen Milliyet Çizgi-Roman adlı dergide boy göstermiş ve 2005 yılında Yılmaz Yayıncılık logosuyla albümleri basılmaya başlanmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder