20 Ocak 2010 Çarşamba

MÜZİK: Yol zarif ve SADE olmalıdır!.

Pürüzsüz, yumuşak zaman zaman da asi ses rengiyle soul, R&B müziğin en saygin kadinlarindan Sade, 9 yilin ardindan 'Soldier of Love' ile özlediğimiz 'Sade'nin zerafetini bir kez daha hatirlatti.
Sade'nin tüm zerafeti...
ISTANBUL - Virgin Radio Türkiye Genel Yayin Yönetmeni Berna Kaytaz, yeni albümü 'Soldier Of Love' 8 Şubat'ta çikacak olan Sade'yi yazdi.

'Aşkin askeri' anlamina gelen 'Soldier of Love' ismindeki yeni albümünün ilk şarkisiyla müzikteki 26 yillik misyonunu bir anlamda özetleyen Sade, şarkilarinda hep aşk ekseninde dolaşip müzikseverleri de dolaştirdi.

Günümüz modern kadinin en büyük sorunlarindan biri olan yalnizliğa ve aşka dair büyük bir haykiriş niteliğindeki 'Soldier of Love'," 9 yildir ortalarda olmayan Sade'nin aşk özlemi ve kirginliğini anlatiyor.

Donny Hattaway, Curtis Mayfield, Marvin Gaye hayranliği olan Sade'nni, bu soul büyüklerinin reankarnesi olduğunu rahatlikla söyleyebiliriz.

Sade'nin ismini ve sesini duyduğumuz şarkisi 'Smooth Operator' tam da döneminin müzikal özelliklerini yansitirken sadece o döneme hapsolamayacak kadar da ilericiydi.

MÜZIĞININ ZAMANSIZLIĞI...
Şarkinin üzerinden 25 yil geçmesine rağmen duyduğumuzda es geçme, demode bulma ihtimalimizin olmadiği çok açik. Belki de onun en büyük özelliği de bu. Müziğinin zamansizliği. Tipki hayranlikla dinlediği Gaye, Hattaway ve Mayfield gibi.

1984 tarihinde 'Diamond Life' ile başlayan diskografisine neredeyse 2 yilda bir albüm ekleyen Sade'nin, 'Lovers Rock' isimli 6. stüdyo albümünden sonra yeni albüm için neden 9 yil beklediği sorusunun cevabi da zamanla sinirlandirilamayan müziğinde yatiyor.

AŞKIN ASKERI...
Çok sayida hit ve klasikleşecek şarkilar bulunan 'Diamond Life'i, son 30 yilin en iyi albümlerinden biri olarak değerlendirebiliriz. 'Aşkin askeri' misyonunu gönüllü üstleneceği 'bu albüm ile belli olan Sade'nin, aşk manifestosu kivamindaki 2000 tarihli albümü 'Lovers Rock' arasinda geçen zamanda, müziği merakla ve tutkuyla beklendi.

1984-2010 arasindaki yillarda soul ve R&B müziğin gelişimi ve değişiminin en iyi örneğini sadece Sade'nin müziğini dinleyerek anlamak, analiz etmek de mümkün diyebiliriz.

1984 yilinda 'Smooth Operator' şarkisiyla müziğini yeni yeni keşfetmeye başladiğimiz Sade, 'Your Love is King' adli şarkisiyla da müziğinin derinleşeceği tüyolarini verirken, 'Hang on to Your Love' kaydiyla zamansiz ve yenilikçi olacağini açikca deklare ediyordu.

MÜZIĞE DÖVMESINI YAPTI
80'lerin soundunu en iyi yansitan 'Diamond Life' albümünün ardindan bir 90'lar klasiği olan 'Love Deluxe' albümü ile, Sade, müziğiyle 90'lara adeta dövmesini yaptirmiştir diyebiliriz. Şarkilarini Stuart Matthewman ile beraber yazan Sade, özellikle bu albümdeki 'No Ordinary Love' şarkisiyla 'ne büyük aşklar yaşamiş' hisssiyatini ve bir anlamda özlemini yaşatmiştir.

8 Şubat 2010 günü tüm dünyada yeni albümü çikacak olan Sade, yeni şarkisini dinlemeye başladiğimdan bu yana, bana başka bir heyecan daha yaşatan düşüncenin de başrol oyuncusu oluyor. Dokuz yilin sonunda, soul, R&B ve zaman zaman caz tinilarinin 2010 yilindaki Sade-ce harmanlanmasi nasil olacak diye bir merak uyandirdirmasi çok doğal.

Kulağimda ' Soldier of love" hazir olda aşkin askeri Sade'yi bekliyorum!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder