20 Ocak 2010 Çarşamba

O'Sensei :Morihei Ueshiba


Morihei Ueshiba (Japonca: Ueshiba Morihe; d. 14 Aralık 1883 - ö. 26 Nisan 1969), Aikido adlı savunma sanatının kurcusu.

O'Sensei ( Büyük Üstad veya İhtihar Üstadı) adıyla anılmıştır.

Günümüzde Wakayama Bölgesi denilen Tanabe’nin kıyı şehrinde doğup ve 1883-1969 yılları arasında yaşamıştır. Daito-ryu aiki-jutsu ve Kendo yani Japon kılıç sanatıyla yeni bir savunma sanatı oluşturmuştur.onun hocası takaleu onu kendi ryusüne almıştır yani japoncada çalışma salonuna.aiki-jutsu yü geliştirip evrenselleştirerek aikidoyu yarattı

Aikido, onlardan farklı olarak bir savunma sanatıdır ve rakibin gücüne diremeden, o gücü yönlendirerek yapılan teknikler uygulanır. Öğrencilerinden biri olan oğlu ölümünden sonra bu sporu evrenselleştirmek için modern aikido adında bir aikido dalı oluşturmuştur. Karaciger kanseri yüzünden hayata veda etmiştir.

O'Sensei Sözleri

  • Kazanmaya, hep daha çok kazanmaya yönelik yaşayanlar giderek ağaca, denize, hayvana , insana, barışa , soludukları havaya ve kendilerinden başka her şeye, hatta farkında olmadan kendilerine de düşman olurlar. Çünkü rakip kazanmak, düşman gerektirir ve onlar rakipsiz ve düşmansız yaşayamazlar.

  • Gerçek savaş sanatı sevgi işidir, tüm varlıklara hayat verme işidir. Onları dövmek, öldürmek, yok etmek işi değildir. Her şeyin koruyucusu sevgidir. Hiçbir şey sevgisiz var olamaz, Aikido'da sevginin var edilmesidir.

  • Aikido'yu takip edecek ve bu yolda yürüyecek insanlara sesleniyorum; Aikido başkalarını doğru yola getirmek değildir, o; kendimizi doğru yola getirmektir.

  • Aikido ne bir savaşma metodu ne de bir kavga aracıdır. O, insan varlığını tek bir aileye dönüştürmek için vardır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder