20 Ocak 2010 Çarşamba

YOLDAKİ KAVŞAKLAR: "Me And The Devil Blues"

Robert Johnson 8 Mayıs 1911 de Mississippi'nin kırsal bölgelerinden birinde-hazelhurst-da dogmustur. Çocukluğu donemin birçok zencisinin olduğu gibi göçmen kamplarında ve çiftliklerde çalısarak geçmiştir. Çocukluğunda geçirdiği bir göz rahatsızlıgı nedeniyle bir gözü neredeyse kördür. 16 yaşindaki karısı doğum sırasında ölünce kendini tümüyle müziğe vermiştir. Zamanının bir çoğunu köşye çekilip kendi kendine gitarını tınlatarak geçirirmiştir.

Gece yarısı bir kavşakta şeytanla karşilaştığı ve ruhunu ona sattığı söylenir. Şeytanın ise, ruhuna karşılık, gitarının akorunu değiştirip ona geri verdiği söylenir. 1990'da yapılan bir araştırmaya göre ise robert johnson ın gitarı gerçektende farklı bir şekilde akorluydu ve bunu asla kimseye öğretmiyor ve kimsenin yanında akort yapmıyordu.Ya da söyle diyelim onu kendi başina gitar akoru yaparken gören olmamışti.


Blues;


Rock’ın atası, Amerika’daki siyahilerin, hüznün müziği. Kimi zaman pamuk tarlalarında gözünü masmavi gökyüzüne dikmiş ezilmişin yanaklarından akan; kimi zaman da ağlayan gökyüzünün sokaklardan akan gözyaşlarıdır.


1930’ların “Büyük buhran” yıllarında Robert Johnson diye bir Delta blues gitaristi vardı. Çok mahcuptu; dinleyicilere yüzünü dönemez, muhteşem bestelerini hep sırtı dönük duvara bakarak çalardı. Bu yüzden çekilebilmiş sadece iki fotoğrafı vardı.



Yere, duvara, tavana bakıyordu ama çok yürek yakıyordu; “bütün” kadınlara ve viskiye aşıktı, ölümü de 1938’de henüz 27 yaşındayken çalıştığı bar sahibinin karısına aşık olunca içkisine zehir katılmasından olacaktı.


Mississippi deltasında bir efsane kavşak vardır: Crossroads. 49. ve 61. otoyolların kesiştiği bu kavşakta Robert Johnson ruhunu şeytana satmıştı.


I went to the crossroad
Fell down on my knees
I went to the crossroad
Fell down on my knees
Asked the Lord above "Have mercy now,
Save poor Bob, if you please"




Tam 29 inanılmaz beste yapmış – ölümünden sonra Eric Clapton’dan, Jimi Hendrix’e, Stevie Ray Vaughan’dan, B.B. King’e, Muddy Waters’dan, Bob Dylan’a, Lynrd Skynyrd’dan, Led Zeppelin’e bu Delta blues kralının bestelerini yorumlamışlardı. Johnson için Eric Clapton 'Me and Mr Johnson' adlı bir albüm yapmıştır.



Early this mornin'
When you knocked upon my door
Early this mornin', ooh
When you knocked upon my door
And I said, "Hello Satan,
I believe it's time to go."




http://www.ergir.com/benvemrjohnson.htm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder